In postul anterior am pus o intrebare: De ce oare a modificat Romania legea cetateniei la numai 9 luni dupa intrarea in U.E? Raspunsul este foarte simplu: in Uniunea Europeana erau o multitudine de reguli in privinta cetateniei si statul roman trebuia sa se alinieze cumva la noile tendinte europene. Cel mai important dintre trendurile europene era renuntarea unor state europene la cetatenia simpla si permisivitatea cetateniei duble, triple sau chiar multiple, in speranta ca intr-un viitor nu prea indepartat se va ajunge la cetatenia europeana. Pe deasupra, fiindca legislatia europeana obliga tarile gazda sa cheltuiasca sume importante pentru integrarea celor deja existenti in comunitate, multe tari europene, cu o indelungata traditie democratica, au inceput sa ia masuri drastice, severe, contra imigrantilor veniti cu sutele de mii din Africa si Asia. Fata de acesti imigranti, romanii au un avantaj. In primul rind, ei nu pot fi considerati imigranti fiindca conform prevederilor legale ale Uniunii romanii au statut de cetatean european. In al doilea rind, pot circula liber in Uniune pe baza unui buletin sau pasaport. In al treilea rind, au dreptul de munca si de sedere asigurat in majoritatea tarilor Uniunii, iar cele 7-8 state care mai mentin restrictii pe piata muncii pentru romani sunt obligate sa le ridice pina la 31 decembrie 2013. In al patrulea rind, pot obtine cetatenia nationala in alte tari, fiindca Europa a deschis intr-un fel piata cetateniilor. Chiar Germania, conservatoare traditionala, care ani de zile ceruse romanilor sa renunte la cetatenia romana inainte de a o obtine pe cea germana, acum permite cetatenia dubla si pe deasupra, culmea culmilor, a initiat niste masuri pentru facilitarea naturalizarii cetatenilor non-germani. Si fiindca veni vorba despre Germania, sa vorbim putin si despre legea cetateniei germane.
Download Urari De La Multi Ani Zi De Nastere In Germana 5
1.Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini pot dobindi cetatenia germana.Acest statut este valabil pina la majorat. Dar un copil cu parinti romani e posibil sa detina si cetatenia romana. Ambele cetatenii (si germana si romana) i s-au acordat la nastere, intr-un moment in care copilul nu a putut decide singur care este cea mai buna varianta pentru el. Tocmai de aceea, la majorat, statul german il pune sa aleaga una dintre cele 3 variante posibile:
Buna seara si La multi ani!Doresc sa stiu daca fiul meu nascut in Germania 1980 din parinti romani, dar tatal are cetatenie germana (doar germana) fiind stabilit din 1978 in Germania, poate obtine cetatenia germana si daca da, in ce conditii? Va multumesc!
Multumim pentru site. E de mare ajutor!Fetita noastra, nascuta anul acesta in Germania, a dobandit cetatenie germana la nastere. Ambii parinti suntem doar cetateni romani, cu rezidenta permanenta si drept de munca in Germania. Am urmatoarele intrebari:1. pentru a calatori in Romania, avem nevoie de altceva pentru ea decat pasaportul nemtesc pe care il are deja? Dar in situatia in care calatoreste in Romania cu un singur parinte, mai este nevoie de incuviintare la notar, sau de altceva?2. ce trebuie facut pentru a avea si cetatenie romana? Unde trebuie sa o inregistram?
Am citit Legea care se refera la cetatenia germana si acolo scria ca , copii nascuti din parinti straini primesc cetatenia germana de la nastere automat daca macar unul din parinti este de minim 8 ani in Germania
Buna Dan, Este vorba despre obtinerea cetateniei din parinti straini , indiferent daca sunt romani ori de alta nationalita. Linkul este in limba germana.Ideea este ca daca copilu este nascut in germania din parinti straini si macar unul din parinti e in Germania de cel putin 8 ani atunci copilul primeste la nastere si cetateni agermana. Poti da si tu cautare pe google cu Deutchestaatsangechörigkeit durch geburt si ai sa vezi pe mai multe saituri. -koeln.de/buergerservice/themen/auslaender/erwerb-der-deutschen-staatsangehoerigkeit-durch-geburt-in-deutschland/te.
BunaPt ca am trecut prin aceeasi situatie imi permit sa-ti raspund la intrebariile tale. In primul rand copilul nu primeste cetatenia germana pt ca sunteti aici de doar aproape 3 ani. Copii din parinti straini pot primi cetatenia germana de la nastere cu conditia ca macar unul din parinti sa fie de cel putin 8 ani neintrerupt in Germania.Pt actele copilului respectiv certificatul de nastere german care se obtine dupa nastere de la Rathhaus va trebuie actele dv personale Pasapoartele si dovada de nastere de la spital, dar cei de la spital va vor indruma la momentul respectiv cu siguranta asa cum au facut-o si cu noi.La ambasada mergeti daca vreti sa obtineti certificat de nastere romanesc si pasaport romanesc , asa cum am facut noi, Certificatul de nastere germanse apostileaza si cu el mergeti la ambasada , acolo vi-l traduce consulatul si cu pasaportul parintilor , o cerere si cam atat cred, va elibereaza certificat romanesc cam intr-o ora. Cu certificatul romanesc puteti direct daca vreti sa faceti cerere pt eliberarea pasaportului romanesc care dureaza cam o luna sí vi-l trimite cu posta acasa , mai multe detalii puteti gasi pe seit-ul consulatului roman . SI ultima intrebare, DA , copilul primeste alocatie. Cand veti merge la primarie pt inregistrarea nasterii , si va va trimite prin posta certificatul de nastere german, va va trimite impreuna cu acesta si 2 certificate , UNUL PT ALOCATIUA COPILULUI CU CARE MERGETI LA FAMILIENKASSE SI FACETI CERERE PT ALOCATIE ( KINDERGELD); SI CELALALT PT INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILUILUI ( ELTERNGELD) CU CARE AVETI DREPTUL LA A FACE CERERE PT ELTERNGELD DAR NU MAI RETIN UNDE ANUME. Indemnizatia e de 300 de euro pt ca sotia nu lucreaza , daca ar fi lucrat inainte 12 luni se calcula 85 % din salariul ei, salariul tatalui nu se ia in considerare pt ca mama care sta cu copilul. Sper ca am ajutat, daca mai ai intrebari fi liber sa le pui.
Deci daca locuiti de 4 ani in Germania inseamna ca aveti dr la permisul permanent de munca, daca nu-l aveti inca, faceti cerere pt el la ZAV. Tatal copilui fiind cetatean german, daca recunoaste copilui inseamna ca si copilul are drept la cetatenia germana iar dv sunteti partenerul de viata al acestuia chiar daca nu sunteti casatoriti. Inteleg ca sunteti in cursul primului contract de 6 luni si va expira inainte de nastere, ceea ce inseamna ca nu ati lucrat 12 luni inainte de nastere pt a lua 65% din salariu indemnizatie de crestere a copilului, in cazut asta aveti dreptul la 300 de euro pe 12 luni sau 150 pe 24 de luni depinde cum optati cand veti face cererea.Mai aveti dreptul la alocatia copilului de 184 euro pana la 18 ani ai copilului. Nu am inteles prea bine sub ce forma ati lucrat, daca ati avut un permis de munca si exact de cat timp lucrati. Oricum , dupa ce inceteaza contractul actual puteti impreuna cu partenerul dv , tatal copilului, sa mergeti la Arbeitsamt, (el lucreaza sau e somer?) , si sa cereti ajutor , somaj sau ALG II, depinde si de situatia tatatlui copilului daca locuiti impreuna sau nu. Poate daca explici mai bine situatia sa inteleg, poat sa te ajut mai clar adica cat aexact ai lucrat, daca ai cerut permisul permanent de munca, daca tatal copilului lucreaza sau e somer etc.
E destul de complicat, daca copilul e recunoscut de tata inseamna ca are drept la cetatenia germana ( daca nu o are deja) daca copilul e nascut in Germanaia inseamna ca are certificatul de nastere nemtesc. puteti merge in Germania la JUGENDAMT cu copilul si actele care dovedesc ca tatal era cetatean german si a recunoscut copilul (certificatul de nastere al copilului, certificat de nastere si deces al tatalui copilului) , jugend amt trebuie sa va ajute mai dearte cu procedura de obtinere a cetateniei in cazul coilului daca nu o are. Pt scoala trebuie sa stie limba germana, iar pt asta trebuie inscris la curs de limba , daca intrebatu la o scoala unde ati dori ca el sa mearga, ei va pot ajuta mai departe si in rivinta asta, si tot jugendamt va poate indruma si aici . Daca bunicii din partea tatalui sunt dispusi s ava ajute, ar putea sa se intereseze de toate acestea pt dv.
Ai putea intreba la ambasada sau consulat in Romania, sunt multi care s-au intors in Germania, ca cetateni germani pt ca sunt de origine germana, poate la consulat stiu unde sa te adresezi si ce trebuie sa faci, e un inceput , apoi vezi ce ai de facut mai departe. Unii au venit pur si simplu si s-au dus la BAMF ( Bundesamt für Migration und Flüchtlinge), uite linkul sit-ului, poate citind aici gasesti ceva informatii. -node.html
Bineinteles ca am asigurare de sanatate:), eu ma refeream doar la perioada de dupa nastere, atunci cand nu voi avea contract de munca. In cazul meu angajatorul nu este obligat sa imi tina locul de munca, pentru ca contractul efectiv expira la sfarsitul anului. Si intamplarea a facut ca de atunci si pana la nastere sa fie aproximativ sase saptamani,perioada pentru mutterschuzurlab(asa cum mi-a explicat doamna de la Arbeitsamt, de aceea tb sa ma duc la Jugendamt si nu la ei).Te tin la curent !Multumesc pentru urari!
Cred ca ei nu au inteles bine la pt ce fel de dr de munca aplici, ori tu ai aplicat gresit, pt ca pt dreptul de munca permanent nu e nevoie de nici un angajator, sau un loc de munca in prealabil, daca sotul are deja permis de munca permanent (UNBEFRISTET) atunci si tu ai dreptul dupa el, si pt asta trebuie numai cererea completata doar primul paragraf, copie dupa pasaport si copie dupa permisul lui permanent actele se trimit la ZAV .Dar oricum daca stai cu bebe acasa nu o sa muncesti asa ca nu ai nevoie urgent. Pe noi la sigurarea medicala, cand am facut, ne-a intrebat de cand suntem in Germania si de la acea data ne-a facut contractul si ne-a pus sa platim din urma cam 2 luni, deci daca in alea doua luni as fi avut factura de la vreun medic ar fi trebuit sa mi-o deconteze retroactiv, si la voi la fel daca ati declarat cel putin ca sunteti aici dinaintea sarcinii sau vizitei la medic. Iar tu trebuie sa primesti cardul dupa ce trimiti la casa de asigurari copie dupa certificatul de casatorie, si cred ca o sa iti trimita o hartie care trebuie completata de tine, sau daca nu, direct cardul , nu mai retin cum a fost la noi, poti sa si suni sa spui ca tu trebuie sa intri pe asigurarea sotului, adica sa aveti asigurare de familie. Eu cand am nascut si a trebuit sa trec si copilul pe asigurare am sunat la ei si mi-au spus sa trmit certificatul de nastere al copilului si apoi am primit si cardul lui. 2ff7e9595c
Comments